letectví a foto

Zrekonstruované muzeum v Králíkách otevřeno!!

30.06.2010 16:51

Převzato z www.letectvi.cz

 

V úterý 29. června, krátce po třinácté hodině, byly za přítomnosti vzácných hostů slavnostně otevřeny rekonstruované a z velké části nově postavené objekty Vojenského muzea Králíky. Areál bývalého zemědělského družstva slouží pro muzejní účely již od roku 2000, ale v létech 2009-2010 prošel zásadní modernizací a přestavbou financovanou ze zdrojů EU (71 milionů Kč z fondu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod).


V současnosti se tak jedná o nejmodernější vojenské muzeum v republice, které nově nabízí velkou zastřešenou plochu o velikosti 3000 metrů čtverečních. V areálu muzea je také zřízen polygon s tribunou určený pro předvádění vojenských strojů. Už ve starém zařízení se návštěvníci mohli poslední víkend v měsíci svézt například v tanku. Tuto tradici muzeum rozhodně nebude rušit. Vedle polygonu je postavena také replika prvorepublikové vojenské chaty pro 120 mužů sloužící jako zázemí s prezentačními prostory a občerstvením.

V moderně řešených vnitřních prostorách výstavní haly je postupně instalována expozice mapující vývoj naší armády od roku 1914 až po současnost s množstvím těžké vojenské techniky doplněná řadou drobnějších exponátů a fotografických panelů.



Muzeum je ve stadiu neustálého rozvoje spojeného s doplňováním sbírek a to se odráží i na expozici, ve které budou postupně doplňovány další exponáty. Proto jistě nepřekvapí, že vedle reprezentativních výstavních prostorů bylo vybudováno i odpovídající technické zázemí pro opravu a údržbu exponátů.


Vojenské muzeum v Králíkách na Orlickoústecku je pro veřejnost otevřeno od neděle 4. července, kdy je od 10.00 hodin připraven Den otevřených dveří a následně bude muzeum otevřeno dle provozního řádu. Návštěva muzea jistě stojí za to vydat se do tohoto malebného koutu Pardubického kraje, posetého řadou fortifikačních objektů i mimo termín známé akce Cihelna, která se letos uskuteční v termínu 20. až 21. srpna.

Vyhledávání

Kontakt

Petr Bílý - letectví a foto