letectví a foto

Srážka letadel Red Arrows

30.03.2010 21:07

Převzato z www.letectvi.cz/letectvi/Article69048.html

 

V úterý 23. března ve 13.50 (10.50 SEČ) se při cvičném letu nad řeckým ostrovem Krétou u letiště Kastelli srazila dvě letadla BAE Systems Hawk T.1A světoznámé akrobatické skupiny britského královského letectva - The Red Arrows Team. Jeden ze strojů se poté zřítil k zemi, druhému se podařilo bezpečně přistát. Jeden pilot při nehodě utrpěl zranění a byl převezen do nemocnice.
Tým Rudých šípů zkoušel nové sestavy, když se Hawky srazily. Jeden stroj (Červená 6) se po srážce dostal do vývrtky, avšak jeho pilot kapitán Mike Ling se stihl včas katapultovat a na padáku se snesl k zemi. Při katapultáži si vykloubil rameno a utrpěl několik drobných zranění. Letadlo se po nárazu do země vznítilo a shořelo. Druhý stroj (Červená 7), za jehož řízením byl kapitán David Montenegro, s poškozeními dolétl na letiště Heraklion, kde bezpečně přistál.

Do Herkalionu divertoval po kolizi také zbytek týmu. Následně se však přesunul zpět na základnu řeckého letectva v Kastelli. Přesné příčiny nehody jsou nyní předmětem šetření přímo na Krétě. Spekulace o možné příčině nehody a potencionálním složení sestavy Red Arrows v nadcházející sezóně tak podle představitelů Royal Air Force nejsou na místě.

 

(KuJ)

Ilustrační foto: RAF

Vyhledávání

Kontakt

Petr Bílý - letectví a foto