letectví a foto

Na Aviatickou pouť přiletí P-40 Warhawk a T-6 Texan přestavěný na Zero!

04.04.2012 19:50

Převzato z https://aviatickapout.cz

 

TORA! TORA! TORA!
 

 Útok na leteckou a námořní základnu Pearl Harbor vtáhl dne 7. prosince 1941 Spojené státy americké do 2. světové války. Byl drastický jak ve ztrátách životů, tak v míře poškození americké tichomořské flotily. Sedmého prosince v 06:05, ze šesti japonských letadlových lodí odstartovala ve dvou vlnách  torpédová a bombardovací letadla císařského námořnictva doprovázená obratnými stroji Mitsubishi A6M2 Zero, v té době nejlepšími stíhačkami Pacifiku.
        

 Přestože bylo těchto letounů vyrobeno více než deset tisíc, dochovalo se pouze několik vzácných exepmlářů,   dnes většinou muzejních exponátů. Při natáčení nejnovějšího velkofilmu o Pearl Harboru z roku 2001 s Ben Affleckem a Kate Beckinsale museli tvůrci použít létající RC makety, jelikož v Americe, největší výspě historických letadel na světe, neměli k dispozici jediné letuschopné Zero. Ani o více než třicet let dříve na tom filmaři nebyli lépe, když si při natáčení legendárního snímku Tora! Tora! Tora! také museli poradit bez skutečných strojů japonského protivníka. Tehdy si roli útočníků "zahrály" americké N.A. T-6 Texany přestavěné zdánlivě k nepoznání do podoby Zera. Jeden takový letoun se dochoval ve sbírce Alpine Aviator Compamy (foto v záhlaví článku) a přiletí na Aviatickou pouť, aby zde vystoupil ve scéně, která připomene pohnuté události z prosince roku 1941.

 

p40b02.01

Foto: Curtiss P40B ze sbírky The Fighter Collection. Jediný dochovaný exemplář, který před sedmdesáti lety přežil japonský útok na Pearl Harbor, vystoupí na Aviatické pouti 2012.


 V tomto ději mu bude protivníkem skutečný a původní Curtiss P40B Warhawk, páteřní stíhač amerických leteckých základen na Havajských ostrovech z doby útoku na Pearl Harbor. Stroj, který přiletí do Pardubic z domovské základy v anglickém Duxfordu, je pravým pokladem na nebi. Jedná a o jediný dochovaný (a navíc letuschopný) Warhawk, který "přežil" japonský útok. Dne 7. prosince 1941 ráno se nacházel na základně Wheeler Field, kam byl dodán v březnu toho roku z mateřské továrny Curtiss v Buffalu, aby nastoupil službu u 19. stíhací peruti USAAC.
          

 Důkazy o tom, že by tento konkrétní stroj byl jedním z několika desítek Warhawků, kterým se podařilo z bombardovaných letišť odstartovat a postavit se na odpor Japoncům, nejsou k dispozici, ale faktem zůstává, že právě Warhawky, společně s pozemní protiletadlovou obranou, mají největší podíl na ztrátách japonské útočné formace nad Pearl Harborem. Rovněž není známo, že by některý český  nebo slovenský rodák sloužil v té době na Havaji a létal s Warhawky. Co však víme určitě je, že několik našich letců tyto stroje za války sedlalo v Severní Africe, ve službách Královského letectva.

Vyhledávání

Kontakt

Petr Bílý - letectví a foto