letectví a foto

Flying Rhino 2010

15.05.2010 19:01

Od 3. Do 21. května se na letecké základně Sedlec – Vícenice u Náměště nad Oslavou koná letecké cvičení FLYING RHINO 2010 (Létající nosorožec). Cvičení je zaměřené na výcvik předsunutých leteckých návodčích (Forward Air Controllers, FAC) a na spolupráci mezi vzdušnými a pozemními silami, nasazenými v zahraničních vojenských operacích.

 

stojánka letadel

 

stojánka letadel

 

Letošního cvičení se účastní vojáci Velké Británie, Dánska, Litvy, Slovenska, z České republiky pak vojáci z leteckých základen Sedlec - Vícenice u Náměště nad Oslavou, Čáslavi, Kbel, dále jednotky pozemních sil, protivzdušné obrany a další složky společných ozbrojených sil. Co se týká letecké techniky, tak z Velké Británie se cvičení účastní šest nadzvukových Tornád, dva cvičné stroje Hawk a vrtulníky Lynx. Z Litvy přiletěly dva L-39 Albatros. Slovenské letectvo zastupuje několik L-39 Albatros. Českou republiku reprezentuje několik strojů L-39 Albatros a L-159 Alca a také vrtulníky Mi-24 a Mi-35.

 

pojíždějící L-159 Alcy

 

L-159 Alca

 

13. 5. jsem měl možnost zúčastnit se návštěvy letecké základny Sedlec – Vícenice u Náměště nad Oslavou v rámci novinářského dne FLYING RHINO 2010 jako fotograf. Bohužel počasí tento den moc fotografování nepřálo. Už od časného rána silně pršelo a déšť s malými přestávkami trval zhruba až do 15 hodiny odpolední. Po vstupu do areálu letiště jsem měl nejdříve možnost shlédnout všechna zaparkovaná proudová letadla na stojánce, která se cvičení účastní.

 

major Jakub Štefánek

 

Stojánkou nás prováděl major Jakub Štefánek – hlavní koordinátor cvičení, který ochotně všem novinářům a fotografům odpovídal na otázky a komentoval vše co se dělo kolem právě probíhající přípravy letadel na další cvičné mise. Dle informací majora Štefánka piloti létají do vojenských výcvikových prostorů Brdy a Libavá. V Brdech probíhají ostré střelby letadel a pozemních dělostřeleckých jednotek, na Libavé piloti cvičí spolupráci s pozemními složkami. Jedním ze cvičných scénářů byla např. spolupráce letadel L-159 Alca s přepadeným vojenským konvojem, kdy letadla L-159 Alca tvořila konvoji vzdušnou podporu. Všechna cvičení jsou zaměřena a vymyšlena tak, aby co nejvíce odpovídala možným situacím v bojových zahraničních misích.

 

přistávající L-159 Alca

 

Ze zahraničních účastníků se setkání s novináři a fotografy zúčastnily tři příslušnice Royal Air Force na pozicích pilotka Phoebe Denton, navigátorka Emma Harper a pozemní technička Kate Macartney. Navigátorka a pozemní technička se leteckého cvičení FLYING RHINO účastní již podruhé, pilotka se cvičení účastní poprvé. Skotské pilotce je přitom teprve 27 let a s Tornádem GR.4 létá osm měsíců. Letecký výcvik prováděla mimo jiné i na stroji Hawk. Všechny tři se v rámci cvičení intenzivně připravují na ostré bojové mise v Afgánistánu, nebo jinde v zahraničí. Ochotně se také nechaly vyfotografovat před letadlem, se kterým létají.

 

příslušníce RAF - zleva pilotka Phoebe Denton, příslušnice pozemního personálu Kate Macartney, navigátorka Emma Harper

 

pilotka RAF Phoebe Denton pilotující Tornádo GR.4

 

navigátorka RAF Emma Harper létající s Tornádem GR.4

 

příslušnice RAF před letadlem, se kterým létají

 

Po stojánce proudových letadel jsem měl možnost navštívit i stojánku vrtulníků, kde byly britské stroje Lynx a české stroje Mi-24 a Mi-35. Pozemní britský technický personál zrovna chystal dva vrtulníky Lynx do vzduchu, takže jsem měl možnost nahlédnout i dovnitř vrtulníků a následně jsem měl možnost sledovat i odlet jednoho z nich.

 

odlétající vrtulník Lynx

 

pilot L-159 Alca po úspěšné cvičné misi

 

Fotogalerii z návštěvy letecké základny Sedlec – Vícenice u Náměšťe nad Oslavou naleznete po kliknutí zde.

 

Vyhledávání

Kontakt

Petr Bílý - letectví a foto