letectví a foto

Fotogalerie Aviatická pouť Pardubice 2013

05.07.2013 18:51

    Letošní Aviatická pouť v Pardubicích byla provázena velmi nepřiznivým počasím. V pátek tomu zatím ale nic nenasvědčovalo. V Pardubicích krásně svítilo sluníčko a podmínky k fotografování byly příznivé. Na letiště jsem dorazil až kolem půl druhé hodiny po poledni. V tu chvíli nad letištěm nacvičoval svou ukázku Jas 39C Gripen české armády. Všichni kolem letiště už ale netrpělivě očekávali příety historických letadel. Čekání na ně bylo alespoň vyplněno přílety velkého množství Trenérů, ostatně jak už tomu bývá v Pardubicích zvykem.

 

 

 

    Odpoledne také přistálo Aero L-29 Delfín. Jakmile čas ubíhal, začaly se množit zprávy o odložených a zrušených příletech letadel.

 

 

 

     Sobota už byla ve znamení deštivého počasí. Od rána bylo zataženo a v průběhu dopoledne začalo i pršet. Postupně bylo jasné, že letadla, která nedorazila v pátek už nedorazí. Na poslední chvíli ještě v sobotu dopoledne přistál P-51 Mustang, který zachraňoval historický letový program.

 

 

    Prakticky celou sobotu pršelo. V některých chvílích se ani nedalo fotit. Když pršelo hodně, fotoaparát jsem ani nevytahoval. Z historických letadel v letovém programu ještě zmíním Klemm 35 a Focke Wulf Fw-44. Oba vystupovali za velmi nepříznivých klimatických podmínek a obdivuji jejich piloty, že v takovém počasí vůbec vzlétli.

 

 

 

    Zbytek letového programu prakticky obstarala Armáda České Republiky se vším, co bylo v Pardubicích schopno létat.

 

 

    Ze soboty na neděli se přes Pardubice přehnala obrovská bouřka. Počasí ale v neděli ráno vypadalo o něco lépe. Místy se mraky trhaly a chvilkami vylézalo i sluníčko. Nicméně kolem poledne se opět celkově zatáhlo a začalo znovu pršet. Nedělní letový program byl prakticky totožný se sobotním. V programu přibyly vystoupení letadel Avie BH.1 a slovenského Polikarpova Po-2, které v sobotu nelétaly.

 

 

 

    Po 16-té hodině už mne z letiště vyhnal déšť a při vystoupení polského Lim-2 jsem letiště opustil..

 

    Na závěr ještě uvádím dvě fotografie pro představu, v jakém počasí se létalo.

 

 

 

 

    Celou fotogalerii si pak můžete prohlédnout kliknutím na následující odkaz.

Aviatická pouť Pardubice 2013

 

 

Přidejte Váš komentář

Datum: 31.08.2013

Vložil: Jirka

Titulek: Poděkování

Děkuji za pěkné fotky a jen tak dál,přeji hodně úspěchů.Zdarec JM.

Datum: 14.09.2013

Vložil: Petr Bílý

Titulek: Re: Poděkování

Děkuji také. Jsem rád, že se fotky líbí.

Vyhledávání

Kontakt

Petr Bílý - letectví a foto